1Q84 2. Kitap / Haruki Murakami

“Soğuk olsa da olmasa da Tanrı burada” Carl Jung

Serinin son kitabını az önce bitirdim. 2. kitaba göre bir parça daha durağan ilerledi hikaye ancak sona doğru çok heyecan vericiydi.
image

Diğer kitaplarda da olduğu gibi Murakami’nin akıcı dili, farklı betimlemeleri, farklı edebiyat eserlerinden ve yazarlardan alıntılar hakimdi.

“Fakat ego bir kez doğunca, ahlak taşıyıcısı olarak yaşamaktan başka çaresi yoktur.” Wittgenstein

Aomame ve Tengo ile başlayan hikayeye Uşikava da dahil oluyor. 2. kitapta kendisine oldukça negatif hisler beslemiştim ancak hikayenin doğal akışında onun da hikayesini okudukça merhamet besledim kendisine.

Uşikava görünüş itibariyle herkesin dikkatini olumsuz yönde çeken, annesi, babası, kardeşleri, hatta eşi ve çocukları tarafından bile sevilmeyen bir adamdır. Varlıklı olmasına rağmen iyi okullara gidebilmek için çok çalışması gerekmiştir. Bu durum çocukluğunu tıpkı Aomame ve Tengo gibi yaşayamamasına neden olmuştur.

Hukuk eğitimi alan Uşikava görüntüsü itibariyle kara para aklayıcısından öteye gidemez. Bir gün ayağı tökezler ve dedektiflik yapmaya başlar. Saati söylerken bile yalan söyleyen karısı onu aldatmış, çocuklarını da alıp başka bir adamla evlenmiştir. Onu her zaman doğru yönlendiren iç güdüleri ve keskin zekası ile Öncüler adı verilen cemaate dışarıdan destek verir.

Son görevi olan Aomame’nin yerini bulmak onu oldukça zorlar. Bir anda başarı hırsı ile hayatta kalma endişesiyle yanlış adım atar ve kendi sonunu hazırlar.

Yorum bırakın