1Q84 / Haruki Murakami

1Q84’te Haruki Murakami, bir aşk hikayesini bilim kurgu ve edebi alıntılarla oldukça özel bir eser haline getirmiş.
image

İş görüşmesine yetişmesi gereken Aomame’nin taksici ile yaptığı dialog ile başlayan kitabın sayfalarını çevirdikçe sıradan bir iş ve görüşme olmadığını anlıyorsunuz. Aomame, görünüşte spor eğitmeni olarak görünse de kadınlara karşı acımasızca işkence eden erkekleri kendine has yöntemlerle öldüren bir seri katil. Tabi bu eylemi gerçekleştirirken yalnız değil. Evinde özel ders verdiği varlıklı bir dul olan Madam en büyük destekçisi. Kadınlar için yüksek güvenlikli bir sığınma evi var. Yasalarla cezalandıramadıkları insanların icabına Aomame bakıyor. Tabi bu eylemin altında topluma faydalı sebepler var.

Bir diğer karakterimiz ise Tengo isimli matematik dehası bir öğretmen. Boş zamanlarında isimsiz yazılar yazan, kendi kitabı için çalışamalar yapan bir edebiyat sevdalısı. Komatsu denilen oldukça farklı tarzda çalışan editörün ısrarıyla Pupa Hava isimli kitabın hayalet yazarı oluyor. Fukaeri oldukça farklı bir karakter. Disleksi hastası olması sebebiyle söylediklerini anlamak oldukça zor. Fukaeri’nin hayatına girmesi ile oldukça düzenli seyreden hayat Tengo açısından oldukça farklılaşacak.

Aomame ve Tengo ilkokulda iki yılını aynı sınıfta hiç konuşmadan geçirirler. Aomame Şahitler cemaatine mensup olduğu için arkadaşları tarafından dışlanmış bir karakterdir. Çocuklar onunla sık sık dalga geçerler. Pazar günlerini annesiyle misyonerlik faaliyetlerinde geçirir. Tengo ise annesını küçük yaşta kaybetmiş babası tarafından büyütülmüştür. O da pazar günlerini diğer çocuklardan farklı olarak kablolu tv abonelik ücreti için tahsildarlık yapan babasıyla kapı kapı gezerek geçirmektedir.Bir gün Aomame Tengo’nun ellerini tutar hiçbir şey söylemez ama bu birleşme ikisi için de 20 yıl canlı kalacak bir aşkı başlatır.

Aradan geçen 20 yıldan sonra bir şekilde 1984 yılından 1Q84 yılına geçiş yaparlar. Bu aslında birbirlerini bulmaları için gereklidir. Ancak bu dünyanın kendine göre kuralları vardır ve bu kurallara uyum sağlamak oldukça tehlikeli bir hal alır.

“Pupa Hava” kitabının çok satanlar arasında yerini alması ile Öncüler rahatsız olur. Bir yandan da cemaatteki kız çocukları adet görmeden 10 yaşındayken liderle cinsel ilişkiye girdiği için (ilk kurban liderin kızıdır) Aomame onu ortadan kaldırmayı planlar. O gece bir şekilde koridor açılır ve Tengo ile Aomame birbirine bağlanır.

İçerik olarak eser mantık dışı çok fazla öge içerse de keyifle okunan, her sayfasında okuyucuya bilgi yüklemesi yapan ama bunu yaparken de sıkmayan bir kitap. Hikaye içinde hikaye barındırması ve sayfa sayısından dolayı pek çok olay tekrarlanmış. Sanıyorum bu okuyucuyu hikayeden kopartmamak için. Çünkü tekrar edilen konular hikayeyi anlamak adına çok önemli. Kitapta özellikle George Orwell’ın 1984 kıtabına yapılmış atıflar var. Kitapla ilgili eleştirebileceğim tek nokta bazı konulara havada kalması. En son yapılan havadan pupa mesela? Aklıma gelen pekçok soru var ama daha fazla spolier vermemek için yazamıyorum 🙂 Siz de okuduktan sonra ya da okuduysanız görüşlerinizi bana yazabilirsiniz.

Yorum bırakın